Dünya’nın en iyi eğitimini veren ülkeler ?

Posted by

Dünya Ekonomik Forumu’na göre Finlandiya eğitim sistemine gıptayla bakılmasını sağlayan nedenler:

Finlandiya’nın eğitim sistemi, dünya çapında takdir toplayan ve birçok ülkeye ilham veren bir modeli temsil ediyor. Sistemin öne çıkan özellikleri arasında eşitlik ve erişim vurgusu, öğrenci merkezli yaklaşım, az sınav baskısı, esnek müfredat, yeterli öğretmenlerin varlığı ve öğrenci refahına verilen önem bulunmaktadır. Okul yaşına geç başlama ve daha kısa ders saatleri, Finlandiya’da öğrencilere daha fazla serbest zaman ve dinlenme imkanı sunmaktadır. Öğrencilerin değerlendirmeleri, özgürlük ve yaratıcılığı teşvik etmek amacıyla, daha çok öğretmenlerin kendi değerlendirmelerine dayanmaktadır.

Ayrıca, değerlere odaklanan eğitim ve karakter gelişimi, önemli birer unsurdur. Finlandiya’nın eğitim sistemi, araştırma ve sürekli gelişim temelinde kurulmuş olup, öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı sunar. Bu özellikler, Finlandiya’nın başarılı eğitim modelinin temel taşlarıdır ve uluslararası arenada takdir edilmektedir.

Doğu Asya çalışma prensiplerine aşina olanların bildiği üzere çalışkanlık, metot alışkanlıkları ve iş ahlakı gibi noktalarda güçlü olmak başarıyla doğrudan orantılı. Çin, Singapur, Japonya gibi ülkelerin düzenli olarak matematik ve bilim alanlarındaki sıralamalarda önlerde yer almasına şaşırmamalı.

Eğitimde en iyi ülkeler listesinin ilk sıralarında her zaman olduğu gibi yine Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Güney Kore, Japonya ve Singapur eğitimde en iyi ülkeler olarak biliniyor. Güney Kore’de çocuklar haftanın yedi günü okula gidiyor. Bu yüzden eğitim için ayrılan bütçe de bir hayli artıyor. Okula başlama yaşı ise 6. Bu yaş öncesindeki çocuklar için ana sınıfları, kreşler bulunuyor ve 3 yaşından itibaren çocuklar bu sınıflara gidiyor. Üniversite okuma oranları da yükselişte görünüyor. Öyle ki Güney Kore’de üniversite bitirmemiş birine rastlamak çok zor. Japonya’da ise zorunlu eğitim 9 yıl ile sınırlandırılıyor. Eğitim felsefeleri çocuklara iyi huylu ve ahlaklı olmayı öğretmek üzerine kurulurken bilgilendirmek ikinci sırada yer alıyor. Deney yapmak ise eğitim metotlarının en temel unsuru. 3 yaşına giren çocukların yüzde 80’i, ana sınıflarında eğitim hayatına başlıyor. Tüm okullarda fen laboratuvarlarının olmasına büyük önem veriliyor ve bu alanlar aktif biçimde kullanılıyor. Müfredat ise okullar özelinde değişiyor. Her okul kendi öğrencilerinin gereksinimine yönelik müfredat hazırlamakta özgür bırakılıyor. Bu da eğitimde çeşitliliğe yol açıyor.

Avrupa’da En İyi Eğitim Veren Ülkeler

Kuzey Avrupa ülkelerinden olan Finlandiya eğitim alanında attığı adımlarla bir hayli ünlü. Ülkenin en radikal kararlarından biri not sistemiyle ilgili. Okulun ilk 6 yılında çocuklara hiçbir şekilde not verilmiyor ve çalışmalar puanlandırılmıyor. Bunun yanı sıra öğrencilere ödev de verilmiyor. Eğitim sadece okul sınırları içerisinde uygulanıyor. Özel okul sistemi olmadığı için kurumlar arasında rekabet de yaşanmıyor ve tüm öğretmenler sadece öğrencilere odaklanabiliyor. Zaten öğretmenlik bu ülkede epey saygın bir meslek olarak görülüyor. Avrupalı ülkelerin eğitim sistemleri incelendiğinde Hollanda, Polonya ve Almanya ve İngiltere gibi ülkeler de öne çıkıyor. Dünyadaki eğitim sistemleri her sene değiştiği ve geliştiği için ülkeler arasındaki rekabet de daima sürüyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir